Kako pojačati i održati imunitet organizma

Hipokrat: "Hrana je lek, lek je hrana."

Imunitet - imuni sistem, sta je to?

Kako bi se organizam odbranio od napada drugih organizama (patogenih) postoji unutrašnji mehanizam u vidu imunog sistema.

Imuni sistem = odbrambena snaga za otklanjanje spoljašnjih i unutrašnjih napada na organizam

Kako se stvara i nastaje imunitet?

Počnimo iz početka. Embrion budućeg čoveka se razvija unutar majčinog organizma. Imuni sistem majke se ugradjuje u embrion, koji dok je u utrobi nema svoj lični imunitet, jer bi tada bio strano telo za majčin organizam. Po rodjenju beba odmah počinje sa razvojem sopstvenog imuniteta - odbrane organizma od svega stranog čega ima u novoj sredini. Prvi korak je unošenje kolostruma, koji se u početku dojenja predaje kroz prvo majčino mleko.

Kako iz spoljašnje sredine skoro sve u organizam ulazi kroz usta u vidu hrane i vode, znači tuda mogu prolaziti i patogeni kojih je svuda oko nas. Kako da sada organizam deteta opredeli šta je dobro a šta ne? Taj proces počinje odmah još u ustima. Ukusi iniciraju reakciju organizma, Što je prihvatljivo, proguta se, što je štetno pljune se. Ali to nije sve! Šta ako ako nešto prodje dalje?

Ispitivanja (Dr Bruce Lipton)su potvrdila da tada važnu ulogu imaju krajnici. Dete još nije ni prohodalo a počinje sve sto dotakne da stavlja u usta. Da li je to slučajno? Ne, to je urodjen instinkt da se ispita spoljašnja sredina i organizam nauči šta je korisno a šta je štetno, i da se na osnovu saznanja o štetnoj materiji, stvori imuni odgovor organizma. Eto to je prirodna i urodjena imunizacija, koja se zapostavlja i zamenjuje veštačkom. Ta savremena komercijalizacija zdravlja ide toliko daleko da se teži zameni mnogih prirodnih funkcija i samih organa čoveka, veštačkim, a koja treba da se kupe. Rezultat - neko zaradi a zdravlje strada i pretvara se u komercijalnu robu, koju čovek mora doživotno da kupuje.

Kako u osnovi radi imuni sistem?

Imuni sistem postoji u svakom delu našeg organizma, počev od ustiju (pluvačka) preko želudca (želudačni sokovi), creva (žuč i fermenti pankreasa, korisna crevna flora). U tkivima to su leukociti, limfociti, eozinofili, antitela, ...To je naša unutrašnja vojska i policija, bezbedonosne službe, koje ako pravilno rade štite ceo organizam od svih štetnih uticaja. Imunitet ima snagu samo ako postoje uzročnici napada i uvek treba da ih nadjača.

Imuni sistem se zasniva na osnovnom fizičkom zakonu: akcije i reakcije. Postoji napad (akcija) - postoji imuni odgovor organizma (reakcija). Ako izostane reakcija, organizam strada, i u krajnjem ishodu ugine.

Ali ovo nije sve! Ako se u rešavanju problema sa imunitetom zadržimo samo na ovom - problem se ne rešava! Zašto?

Zato što se od strane onih koji se bave imunitetom, preskače ono najglavnije. Da li je to namerno ili ne, nije bitno, naše je da to znamo. Npr. sistem obavezne imunizacije i vakcinacije. Zamislite da se u organizam sa slabim imunitetom, poremećenim pH faktorom, "zakiseljenom" uvedu patogeni elementi, radi stvaranja antitela!? Ko će koga da nadvlada? A pre te imunizacije se uopšte i ne razmišlja niti opredeljuje kakvo je stanje organizma, pogotovo dečijeg. Rezultat navedenog jepojava smetnji u razvoju, autizam. Na svu sreću, primenom antimera - antiparazitarno čišćenje i detoksikacija, režimom ishrane, problem autizma se može rešiti - to je u praksi potvrdjeno.

Za pravilan rad svih tih gore navedenih imunih elemenata, potrebna je adekvatna sredina organizma.. Ovde opet treba da se uzmu u obzir osnovni fizički zakoni (u medicini - fizika je sporedan predmet). U našem organizmu postoje električni potencijali, struje, naponi. Preko tih električnih signala vrše se kontrole, upravljanje i reakcije organa. Za postojanje tih biostruja i tog biopotencijala, potrebna je adekvatna elektrosredina organizma - a to je pH faktor unutrašnje sredine organizma tj. telesnih tečnosti, krvi, limfe, žuči, fermenata.

Ukoliko je pH faktor u normi, imuni sistem radi optimalno i na napade patogenog faktora reaguje adekvatno i sa pozitivnim rezultatom. Krv treba da imakonstantan pH faktor i to 7,43 - 7,45 što je veoma uska konstanta, krv je blago alkalna. Postoji niz telesnih konstanti koje održavaju život,nama direktno nedostupnih. Neke su nam opšte poznate i dostupne merenjem kao npr.:

  1. Temperatura tela je isto konstantna, ali ima veća kolebanja,
  2. puls srca,
  3. krvni pritisak,
  4. ritam disanja,
  5. ritam unosa hrane i izbacivanja otpada,

Za razliku od pH, ove konstante su uočljive, merljive i njihovim poremećajem saznajemo da imamo problem sa zdravljem. Ali pH faktor se čulno, niti vidljivo ne odražava i mi ne znamo da li je u normi - mi samo osećamo da smo oboleli. I ova telesna konstanta, pH faktor unutrašnje sredine je osnova našeg imunog sistema.

U takvoj normalnoj pH sredini organizma sva imuna tela rade besprekorno i organizam je zdrav. Patogeni faktor (bakterije, virusi, gljivice, larve parazita) u takvoj sredini se ne mogu razvijati - i to je osnova našeg imuniteta. Dokaz za to - je to što uopšte postojimo. Stvoreni smo takvim da opstanemo. Može se navesti mnogo primera za to da je za neku aktivnost, dogadjaj ili stanje, najvažnija sredina u kojoj se to odvija (opet fizički zakoni - medicini nedovoljno dostupni), npr:

Posle svega navedenog izgleda da mi imamo lek protiv svega?

Da imamo, a to je naš imuni sistem i unutrašnja sredina organizma - homeostaza. Njih treba negovati održavati i razvijati. Kako?

Pridržavanjem zdravih životnih navika. Niko nema idealne zdrave navike, svi u većoj ili manjoj meri od njih odstupaju - ali treba težiti sticanju što boljih zdravih navika i odvikavanju od loših navika. Relativno je šta je loše ili dobro. Deo pušača će reći da je to dobro, kao i deo alkoholičara, narkomana, kockara, proždrljicava, ali posledice tih navika govore da nisu dobre. Više o navikana vidite ovde.

Kako da čovek postigne da ima dobar imunitet?

Održavanjem svoje unutrašnje sredine - endo-higijena.

Mi sadržimo 70-80% vode, naša unutrašnja sredina je blago alkalna, ako se to poremeti mi se "zakiselimo", razbolimo i propadamo. Mi treba da vodimo pravilan način života, pravilno da se hranimo, upotrebljavamo pravilnu vodu i čist vazduh. Da imamo fizičku i duhovnu aktivnost, da se radujemo životu i svemu što nam on pruža. Da smo veseli, radosni, da širimo "pozitivnu energiju" i budemo u društvu takvih ljudi. Da u sebe primamo čiste informacija korisne za život (kao što su ove ovde). Sve ostalo je balast, otpad i djubre koje samo šteti organizmu i vodi ga u polako propadanje.

I da se s vremena na vreme pozabavimo našom endo-higijenom. Ako se često kupamo (spolja), onda bar jednom godišnje iznutra treba da očistimo organizam, od nagomilanog "djubreta", toksina, parazita i gljivica. Jer njih ima svuda oko nas pa i u nama samima, ali nas imunitet neprekidno, dok je u stanju, brani od njih. Dalje, da podržimo rad imunih faktora u organizmu, a za to postoje niz biljnih preparata za pravilan rad žuči i fermenata za varenje hrane, da podržimo našu korisnu crevnu floru, koja čini čak 70% našeg imuniteta. Crevna flora živi u simbiozi sa nama, mi treba da je čuvamo i negujemo. Nažalost mnogi lekovi je uništavaju, nepravilna i nezdrava (industrijaska) hrana takodje. To znači da takve "lekove" i "hranu" treba izbaciti iz upotrebe!

Sa aspekta imunog sistema oboljenja se mogu podeliti na 4 grupe, izazvanih bilo spoljašnjim, bilo unutrašnjim dejstvima:

Stanje Delovanje spolja Delovanje unutar organizma
Preterana reakcija imunog sistema Alergijske reakcije npr: astma, sinuzitis, rinitis, ekcemi, koprivnjača, osipi, ... Autoimune bolesti npr: dijabetis, reumatični artritis, lupus, multipla skleroza, psorijaza, bolest Krona, ...
Oslabljen imunitet Infekcije i invazije izazvanih spoljašnjim patogenim organizmima
Virusi, bakterije, gljivice, protozoe, paraziti, ...
Rak, SIDA, Hepatitis, ...
Normalan imunitet = optimalno zdravlje

Kako radi deo našeg imunog sistema - leukocit
pokrenite snimak klikom na trougao u donjem levom uglu.

POGLEDAJTE OVDE kako i šta rade LEUKOCITI u našoj krviSnimak je ubrzan, uradjen prilikom dijagnoze žive kapi krvi, prikazani su eritrociti (manji) i jedan leukocit koji "juri" za stranim telom, u ovom slučaju bakterijom. Kada je stigne, on je obuhvati, proguta i svari, svoju funkciju je obavio.

Ali kako on zna šta da "lovi"?

Zato što ima usadjene imunigene komponente u kojima je zapisano šta je strano telo. Da nije tako napadao bi i sopstvene krvne elemente ili tkivo organizma, što se dogadja kod leukemije ili kod kancera kada odbrambene ćelije izgube kontrolu pa se pretvaraju u ćelije raka.

Nabavka preparata za jačanje imuniteta
Način plaćanja
Za kupovine na ovom sajtu, roba se šalje brzom poštom i plaća prilikom preuzimanja.
Kontakt
Telefoni: +381 64 5444179 Email: stop@hranalek.com 2016-2023 © Hranalek