Hipokrat: "Hrana je lek, lek je hrana."

Važnost pravilne ishrane - sveto pismo zdravog života!

Čovekov organizam je sistem koji ima input: (što ulazi) i output (što se izbaci).


Ulazni činioci su: To znači da treba:
 • voda
 • hrana
 • vazduh
 • informacija
 • piti ispravnu čistu vodu
 • jesti prirodnu (što manje industrijske) hranu koju organizam može pravilno da iskoristi
 • udisati čist vazduh
 • Čulnim putem, u skladu sa opštepriznatim moralnim i etičkim normama, primati prave, pozitivne, lepe, ... informacije koje pomažu organizmu (ČOVEKU) da pravilno živi

Od čega zavisi zdravlje?
Rečeno je mnogo puta, da od stanja i sastava krvi zavisi i stanje zdravlja čoveka. Stanje krvi zavisi od pridržavanja režima pijenja vode i stanja organa za varenje. Ako postoje poremećaji u organima za varenje, ako se u organizam svakodnevno unosi (putem, hrane, vode, vazduha) neka količina otrova, onda čak ni režim pijenja vode ne uspostavlja normalno stanje krvi. Zato se organima za varenje mora dopunski pomoći - putem unutrašnje sekrecije.

Kako se hranite, ili ukratko o namirnicama sistema razdvojene ishrane
Da li ste čuli o razdvojenoj ishrani, i da li se toga pridržavate? Zašto je to važno govorićemo ovde. Sve namirnice za ishranu uslovno se mogu podeliti u tri grupe:

NAMIRNICE RAZDVOJE- ISHRA-: BELANČEVI- - ŽIVE NAMIRNICE - UGLJENI HIDRATI

belančevine U grupu belančevina spadaju:
meso, riba, jaja, gljive, mahunaste bobice (pasulj, grašak, bob, ...) soja, plavi patlidžan, orasi, semenke, ...
Razgradjuju ih fermenti sa kiselim pH faktorom
Namirnice sa ugljenim hidratima Namirnice sa ugljenim hidratima su:
hleb, žitarice, šećer, svi proizvodi koji sadrže šećer, bombone, ...
Razgradjuju ih fermenti sa baznim pH faktorom
Žive namirnice Žive namirnice razdvojene ishrane su:
zeleniš, voće, suvo voće, povrće, šumske bobice, ...

U čemu je razlika izmedju belančevina i ugljenih hidrata?
Posle unošenja hrane nastaju procesi:

 • varenja hrane (usta, želudac),
 • razgradnje (dvanasetopalačno crevo - duodenum) i
 • apsorpcije hranljivih materija.

Kada su u pitanju belančevine u želudačno-crevnom traktu treba da se ostvari kisela sredina.Za hranu koja sradži ugljene hidrate radi pravilnog varenja, razgradnje i usvajanja potrebna je bazna sredina. I to je sva razlika, vrlo prosta ali velika.

Šta se dešava kada pojedemo istovremeno sve to zajedno?
Hrana iz grupe belančevi zahteva kisele fermente, dok ugljeni hidratibazne fermente. Akose ovi fermenti susretnu u želudačno-crevnom traktu dolazi do njihove delimične neutralizacije i proces razgranje hrane se narušava. Pošto je proces poremećen, žljezde nastavljaju sa lučenjem fermenata i rade sa većim opterećenjem, ali uzalud, raznorodna hrana se normalno svariti ne može. S jedne strane optereti se organizam uzaludnim radom, s druge strane hrana se ne pripremi dovoljnoi za pravilno usvajanje (resorbciju) u tankom crevu. Potrošili smo uzalud novac za hranu i narušili zdravlje.

I šta dalje?
Delovi nesvarene hrane prolaze kroz duodenum (dvanaestopalačno crevo), gde treba da se razlože na hranljive materije pogodnih za apsorpciju. Medjutim oni se ne razlažu jer je narušena ravnoteža fermenata, i kao takvi prelaze u tanko crevo, gde treba da se apsorbuju hranljive materije, pripremljene u prethodnim procesima. Do potpune apsorbcije ne dolazi jer je hrana nepripremljena, ona pocinje da truli, štetna crevna flora jedva je dočeka i počinje da se razvija, nastupa disbakterioza crevne flore i sa njom niz poremećaja i problema, koji vremenom dovode do raznih oboljenja. Šta je posledica? Organizam traži hranu, mi jedemo sve više, stomaci rastu i tako pravimo sebi finansijske i zdravstvene probleme. Zdravom odraslom organizmu ne treba puno hrane!

Kako se uveriti u istinitost navedenog?
Trulež se oseća po mirisu. Ko ne veruje, neka sprovede sledeći eksperiment sa sobom.

 1. Nekoliko dana jedite istovremenohleb i meso, pice, sendviče, slatkiše odmah posle ručka, jednostavno pomešajte sve sto imate. Posle velike nužde osetićete po mirisu (prosto rečeno - smradu) šta ste uradili.
 2. Zatim nekoliko dana se pridržavajte strogo principa razdvojene ishrane. Sledeći ko udje u WC posle vas, neće ni primetiti da ste tamo bili. A ako i ispustite neki gas u društvu, neće vam biti neprijatno.
Nema procesa truljenja u organizmu! Nema razvoja štetne crevne flore, parazita i gljivica - vi ste zdravi. Ali, ovog principa treba se pridržavati godinama - uvek. Za mnoge zahteva odricanje, promenu navika - i uvodjenje lične discipline u načinu života.

Formiranje fekalnih kamena
U tankom crevu iz ovih komada nesvarene hrane apsorbuje se voda, oni dehidriraju, stvrdnjavaju se i formiraju "fekalno kamenje" koji prelaze u debelo creve i tamo se postepeno talože na zidove. U develom crevu kamenac može da se zadrži i do 15 godina, za koje vreme polako truju organizam svojim sadržajem i daju podlogu za razvoj raznih parazita. Dakle pri mešanju hrane u organizmu se stvara otrov.

Dalje, njihovim taloženjem smajuje se efektivna resorbciona crevna površina. Creva počinju da se šire. Zbog smanjene resorbcije hranljivih materija, organizam traži još hrane, i tako u krug. Spoljašnja manifestacija su otečeni i veliki stomaci.

Proizilazi zaključak: Istovremeno belančevine + ugljeni hidrati = otrov

Šta se dogadja pri razdvojenoj ishrani?
Ako jedete hranu koja sadrži belančevine, hrana se svari u želudcu što dozvoljava duodenumu da je uz pomoć izlučenih baznih fermenata razloži na sastavne materije, koje se zatim usvajaju u tankom crevu. Proces varenja hrane je prošao normalno i ČOVEK JE ZDRAV.

Ako ste pojeli hranu koja sadrži ugljene hidrate, proces se ponavlja ali uz pomoć onda sebaznih fermenata. Proces je normalan i ČOVEK JE ZDRAV.

Pojeli ste hranu koja sadrži belančevine (npr. meso), SAČEKAJTE 2 SATA i možete pojesti hranu koja sadrži ugljene hidrate (npr. tortu), ili obrnuto, ako vas je neko prvo poslužio slatkišima. Sve je prosto samo treba znati, kontrolisati sebe i uvek imati na umu gore navedeno.

Žive namirnice

Žive namirnice MOGU da se mešaju sa belančevinastom i ugljeno-hidratnom hranom. One se vare, razjedinjuju i lako usvajaju. Pored toga žive namirnice u sebi već sadrže fermente neophodne za varenje. Možete i poželjno je upotrebljavati takve namirnice u kombinaciji bilo sa belančevinama bilo sa ugljenim hidratima.
Masti životinjskog porekla i mlečni proizvodi
Ovu grupu namirnica čine masti, maslac, pavlaka, sirevi, i nazivaju se "neutralne" namirnice. Kompatibilni su u primeni sa suprostavljenim grupama belančevina i ugljenih hidrata. Poželjno je kod njihove primene, da više od polovine hrane čine sveže voće i povrće.

Mleko
Mleko je posebna objedinjena hrana tako data od prirode, treba ga uneti odvojeno od druge hrane. U želudcu se zgrušava pod dejstvom kiselih fermenata i ako je prisutna belančevinasta hrana, lakše se vari. Ali u sredini sa baznim fermentima, čestice mleka se lepe oko ugljovodonične hrane i sprečavaju njeno varenje sve dok se same ne svare. Proces varenja je u tom slučaju otežan, traje duže, deo hrane ostaje nesvaren i tako prolazi dalje u duodenum.

Želite biti zdravi?
Razmislite o svom organizmu, o tome s kakvim trudom on radi, kada mešate ove dve grupe hrane i šta od toga dobijate! Razmislite koliko dugo vi sebe trujete.

Pazite ovo nije trovanje kao kad vas zmija ujede i za par sati sve je gotovo - ovaj proces je tih, podmukao i dugačak, traje godinama i decenijama, i svo vreme vas nešto muči !? - To vam je zbog nepravilne ishrane!

Šta se dobija kao poklon - holecistitis, pankreatitis, kolitis, diabetes i dr. Oboljenja nastaju zbog nepravilne ishrane, nepravilnim odnosom prema svom organizmu. Zaključak je - koristite hranu u režimu razdvojene ishrane. Sama priroda je dokaz za to. Krave ne jedu meso. Lavovi ne jedu travu. Skoro sav životinjski svet je podeljen na mesojede i biljojede - to govori da priroda nije našla adekvatan mehanizam korišćenja mešane hrane, osim kod nekih pa i čoveka. Ali sa ograničenjem - jesti različitu hranu ali ne sa preklapanjem tj. istovremeno. Dalje, šta se desilo kada su počeli da hrane krave stočnim brašnom životinjskog porekla? - krave su poludele, tj. tako nazvali tu pojavu a one su ustvari kompletno obolele.

Šta treba da bi se povratilo narušeno zdravlje?

 • Ne trovati sebe načinom ishrane, predjite na razdvojenu ishranu
 • Jesti što manje industrijske i brze hrane, a što više spremati sebi prirodnu hranu
 • Uraditi test intolerancije na ishranu i odrediti koje vam namirnice više a koje manje odgovaraju
 • Proći kurs čišćenja toliko već zagadjenog organizma (generalno čišćenje, program Gelmostop)
 • Pridržavajte se režima pijenja vode
 • Uvek pomažite svom organizmu Blago masirajte stomak u okolini pupka i ispod rebara
 • Dva puta godišnje sprovedite preventivu Gelmostop-mini
 • Dajte svom organizmu potrebne vitamine i minerale (G-shape)

Biti zdrav je lako, samo treba održavati organizam čistim i davati mu pravilan input - potrebne količine neophodnih materija (hrana, voda, vitamini, minerali).


Tablica kompatibilnih namirnica kod razdvojene ishrane

+ --> može
0 --> dozvoljeno u manjoj meri
- --> NE može
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
1. Meso, riba, piletina, gljive
-
-
-
-
-
-
-
-
+
0
-
-
-
-
-
2. Pasulj, grašak, kukuruz, pirinač, sočivo, bob...
-
0
+
+
-
0
-
-
+
+
-
-
-
-
0
3. Maslac, šlag
-
0
0
-
-
+
+
-
+
+
0
-
0
-
-
4. Pavlaka
-
+
0
0
-
+
+
0
+
+
-
+
0
0
-
5. BIljno ulje
-
+
-
0
-
+
+
0
+
+
-
-
-
-
+
*6. Šećer, slatkiši
-
-
-
-
-
-
-
-
+
-
-
-
-
-
-
7. Hleb, brašno, krompir, testenine
-
0
+
+
+
-
-
-
+
+
-
-
0
-
0
8. Voće (kiselo), paradajz
-
-
+
+
+
-
-
0
+
0
-
0
+
-
+
9. Voće slatko, suvo voće
-
-
-
0
0
-
-
0
+
0
0
+
-
-
0
*10. Povrće zeleno i bez skroba
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
-
+
+
+
+
11. Povrće sa sadržajem skroba
0
+
+
+
+
-
+
0
0
+
0
+
+
0
+
12. Mleko
-
-
0
-
-
-
-
-
0
-
0
-
-
-
-
13. Mladi sir, mlečni proizvodi kiseli
-
-
-
+
-
-
-
0
+
+
+
-
+
-
+
14. Sir, kačkavalj
-
-
0
0
-
-
0
+
-
+
+
-
+
-
0
15. Jaja
-
-
-
0
-
-
-
-
-
+
0
-
-
-
-
16. Orasi, lešnici, bademi, ...
-
0
-
-
+
-
0
+
0
+
+
-
+
0
-


*6. Med je prirodna hrana - ide sa svim što nije životinjskog porekla
*10. krastavci, kupus, rotkvica, paprika, boranija, repa, luk, beli luk, šargarepa, tikvice, tikva

Kod pripreme hrane voditi računa o medjusobnom odnosu osnovnih namirnica u jednom obroku. Pretežne namirnice u ishrani treba da odgovaraju krvnoj grupi. Većina ljudi, čak i ne znajući, ima stvoren afinitet prema odredjenoj hrani, jer organizam sam diktira šta koristiti od ishrane, zavisno od svoje gradje.

To ćete i sami utvrditi uporedjivanjem vaših dosadašnjih navika sa pravilima iznetim u ovim tabelama. Što više odstupate od njih - to više problema i imate! Tada postepeno prilagodite ishranu - ne naglo već malo po malo menjajte vaše navike.

I još jedna bitna stvar: - NE JEDITE NOĆU!


Kroz evolucioni period čoveka izvori ishrane su se menjali. Naši organizmi su manje više prilagodjeni odredjenoj vrsti hrane.
Naša krvna grupa nam o tome govori i upućuje, koja nam hrana najviše odgovara.
Osnovni repertoar namirnica koji se odnosi na faktor krvne grupe videćete ovde.

Način plaćanja
Za kupovine na ovom sajtu, roba se šalje brzom poštom i plaća prilikom preuzimanja.
Kontakt
Telefoni: +381 64 5444179 Email: stop@hranalek.com 2016-2023 © Hranalek